Zo plan ik een citytrip en White Lotus-like resorts in Thailand (maar dan ietsje meer budget)
+ Culi-pubs in Londen en mijn favo nieuwe restaurants in Nederland
Ik ben Irene de Bruijne en ik ben culinair-, cultuur- en reisjournalist. Om de week deel ik in deze nieuwsbrief mijn beste tips en favoriete adressen. Een groot deel krijg je gratis. Als je betaald lid wordt, krijg je nóg meer. Zoals deze week onder andere een bucketlist hotel in Stockholm, een tiplijstje voor (relatief) nieuwe restaurants in Nederland en mooie treinroutes in Italië.
Zo plan ik een citytrip
I love citytrips. En ik vind de voorbereiding vaak minstens zo leuk als de daadwerkelijke trip. Of nou ja voorbereiding. Ik pin en noteer me suf, maar ik leg het liefst zo min mogelijk echt vast.
De een plant elk uur van de dag, de ander dwaalt liever zonder plan rond. Ik zit ergens tussenin: gewapend met een bomvolle Google Maps, maar altijd open voor spontane ontdekkingen. Hier mijn tips!
1. Google Maps is mijn beste vriend
Ik pin alles. Echt álles. Zodra ik een goed restaurant voorbij zie komen op Instagram, een hotel ontdek dat eruitziet alsof het direct in een Wes Anderson-film kan, of een verborgen cocktailbar tegenkom in een artikel, gaat het op de map. Zodra ik ergens naartoe ga, open ik Google Maps en zie ik in één oogopslag waar ik heen wil of waar ik in de buurt ben. Ik maak geen vaste planning, maar heb zo wel een lijst met opties.
2. Mijn geheime wapen: AmiGo
Ik heb geen zin om door eindeloze Google-reviews te scrollen om te ontdekken of een restaurant écht goed is. Daarom gebruik ik Amigo (no spon, wish it was though haha): een app waarmee je alleen tips ziet van mensen die je vertrouwt. Denk vrienden, chefs, journalisten, of dat ene account op Instagram dat altijd precies de juiste plekken tipt. Scheelt me uren zoeken.
3. Ik boek (bijna) nooit ver van tevoren
Tenzij het écht moet—zoals bij dat ene populaire restaurant waar je zes maanden van tevoren een alarm voor moet zetten—boek ik dingen last-minute. Ik bepaal liever ter plekke waar ik zin in heb dan dat ik me vastleg op een volledig schema.
4. Instagram en TikTok als research-tool
Tripadvisor kan me gestolen worden, ik scroll liever door Instagram en ben ook uren zoet op TikTok als ik een nieuwe tripje in de maak heb. Niet per se door hashtags, maar via locaties en via de accounts van mensen met een smaak waar ik op vertrouw. Foto’s zeggen vaak al genoeg: als een restaurant eruitziet alsof het vol zit met felle lampen en plastic menukaarten, dan weet ik genoeg (namelijk dat het in sommige steden juíst een goed teken is).
5. Een fijne mix van hotspots en ontdekkingen
Ja, ik wil naar die ene hippe bakkerij waar de hele stad in de rij staat. Maar ik wil ook verdwalen in een onbekend straatje en per ongeluk de beste pasta van mijn leven eten in een trattoria zonder naam. Mijn ideale citytrip is een mix van bekende adressen en spontane vondsten. Daarom maak ik geen vaste dagplanningen—ik kijk gewoon waar ik op dat moment zin in heb en welke pins op Google Maps toevallig in de buurt liggen.
6. Tours? Juíst leuk.
Ik weet dat ‘tour’ voor sommige mensen synoniem staat aan achter een gids met een vlaggetje aan sjokken, maar geloof me: er zijn echt zoveel leuke tours te vinden. Het geheim zit ‘m in wáár je zoekt. Ik gebruik vaak Airbnb Experiences om originele tours te vinden, zoals een street food tour in Mexico City met een local die de beste taquería’s kent, of een verborgen cocktailbar-tour in Tokyo. Ook kijk ik naar kleine gespecialiseerde bureaus—soms via Instagram, soms via blogs van mensen die mijn smaak delen. En ik zeg het maar gewoon: een goede gids kan een stad compleet veranderen. Dus ja, ik boek tours. Niet voor de standaard bezienswaardigheden, maar voor een deep dive in de lokale keuken, verborgen geschiedenis of iets compleet onverwachts.
4x White Lotus-achtige resorts in Thailand
Maar dan met een iets leuker prijskaartje.
Ik zit he-le-maal in het nieuwe seizoen van White Lotus en zit ook direct in een hernieuwde Thailand-obsessie. Één rondje zoeken, leerde me wel dat het resort in kwestie zo duizenden euro’s per nacht kost. Maar goed, gelukkig kan het in Thailand ook altijd stukken goedkoper dus ik speurde even naar van die lekkere resorts die net even iets meer in m’n budget vallen. You’re welcome.
Railay Phutawan Resort
Op Railay Beach slapen zonder de hoofdprijs te betalen? Dit resort ligt nét iets verder de jungle in, maar daardoor heb je wél een waanzinnig uitzicht over de kalkstenen rotsen en de zee. Verwacht houten bungalows met rieten daken, een infinity pool en een bar waar je mojito’s drinkt terwijl de zon achter de kliffen verdwijnt. Met een paar minuten lopen sta je op het strand. Niet zó luxe als in White Lotus, maar goed die overdadige sfeer kun je ook niet verwachten voor zo’n prikkie.Anawa Krabi
Kleinschalig, stijlvol en verstopt tussen de palmbomen. Anawa Krabi is een verborgen parel in Ao Nang, waar je slaapt in minimalistische design bungalows met gigantische ramen die uitkijken op het groen. Dit voelt heeeel luxe en chic, maar dan niet voor de hoofdprijs.Centara Grand Beach Resort & Villas Krabi
Centara Grand ligt op een afgelegen strand, omringd door jungle en alleen bereikbaar per boot. Er zijn ruime kamers met zeezicht, een lagune-achtig zwembad en restaurants op het strand. Het voelt als een exclusief eilandresort, maar dan voor een écht leuke prijs. Bonus: je kunt zo een boot pakken naar de omliggende eilanden zonder dat je tussen de toeristenmassa’s zit.Rayavadee
Oké deze is ook niet bepaald super goedkoop. Maar in ieder geval geen duizenden euro’s per nacht. En mocht het alsnog buiten je budget liggen, goed nieuws: je kunt gewoon een tafel reserveren bij hun legendarische grot-restaurant.
Spectaculaire marathons
Ligt het aan mij of was iedereen (en z’n moeder) dit weekend of aan de carnaval óf bij de Hyrox? Nou om die hobby’s sta ik allebei niet bekend, maar er was wel degelijk een tijd dat ik obsessed was met het lopen van een marathon. Het werd nooit een serieuze poging en misschien ook wel vooral omdat ik dan niet een ‘standaard’ marathon wilde lopen, maar er meteen weer iets extreems van wilde maken. Voorlopig staat het trainen niet erg hoog op m’n lijstje, maar als dat wel zo zou zijn zou ik sowieso voor één van deze gaan.
Big Five Marathon, Zuid-Afrika
Wanneer: 14 juni 2025
Voor de avonturiers: een trailrun door de Afrikaanse savanne, midden in het leefgebied van de Big Five. Geen hekken, geen barrières—je deelt het pad met olifanten, leeuwen en neushoorns in het Entabeni Game Reserve. Bereid je voor op uitdagende terreinen, van stevige zandpaden tot rotsachtige secties, met de Yellow Wood Valley als ultieme test: een scherpe afdaling van 3 km, gevolgd door een 9 km lange lus door diepe zandduinen en daarna weer omhoog.
Patagonië Marathon, Chili
Wanneer: 12 september 2025
Als je ooit hebt gedroomd van rennen te midden van torenhoge bergen en uitgestrekte vlaktes, dan is deze marathon iets voor jou. Het parcours slingert door het Torres del Paine Nationaal Park, met adembenemende uitzichten op gletsjers, meren en de iconische granieten torens.
Great Wall Marathon, China
Wanneer: 17 mei 2025
Een marathon lopen op een van de zeven wereldwonderen? Deze race voert je over de Grote Muur, met zijn steile trappen en kronkelende paden. Het is een van de zwaarste marathons ter wereld, maar de combinatie van geschiedenis, cultuur en het spectaculaire landschap maken het een unieke ervaring denk ik.
Midnight Sun Marathon, Noorwegen
Wanneer: 20 juni 2025
Midsummer night is natuurlijk sowieso spectaculair om een keer mee te maken in Noorwegen. Laat staat rennend in Tromsø, boven de poolcirkel. De wedstrijd start om 20.30 uur en met die nooit ondergaande zon en omringd door fjorden en bergen is dit volgens mij magisch.
Big Sur International Marathon, Californië
Wanneer: 27 april 2025
Stel je voor: rennen langs de iconische Highway 1 met de Stille Oceaan aan je zijde en de wind in je rug. Deze marathon voert je van Big Sur naar Carmel, met als hoogtepunt de passage over de Bixby Bridge, 216 meter boven de golven.
Antarctica Marathon, Antarctica
Wanneer: 7 maart 2025
Oké tikkie te koud naar mijn smaak, maar natuurlijk wel bucketlist-worthy-cool. Ren over ijs en sneeuw, omringd door pinguïns en een eindeloze witte horizon.
Marathon du Médoc, Frankrijk
Wanneer: 6 september 2025
Een marathon waarbij je onderweg wijn drinkt? Ja, dat bestaat. En niet zomaar wijn: je rent dwars door de Médoc-streek, langs kastelen en wijngaarden, terwijl je onderweg grand cru’s, kaas, oesters en zelfs entrecôtes krijgt aangeboden. Nuchter finishen is een keuze. Bijna iedereen loopt verkleed—het thema wisselt elk jaar—en de sfeer is eerder die van een gigantisch dorpsfeest dan van een serieuze race. Verwacht geen toptijden (echt iets voor mij dus), maar wél een onvergetelijke ervaring tussen de wijnranken.
7x culinaire pubs in Londen
Londen zonder pubs is als Parijs zonder bistro’s. Maar eerlijk is eerlijk: in de gemiddelde pub krijg je een kleffe fish & chips of een matige Sunday roast. Gelukkig zijn er genoeg plekken waar je wél goed eet—casual, maar met een hele goede menukaart dus.
The Plimsoll
Een buurtpub die een culinaire upgrade kreeg, maar zonder zijn ziel te verliezen. Donker hout, mismatched stoelen en een menu waar piri-piri kwartels en natuurwijn moeiteloos naast elkaar bestaan. En die cheeseburger? Misschien wel de beste van Londen.
Wil je nog meer tips? Achter de paywall gaan we nog even door met dit lijstje met gastropubs in Londen. En ik deel de ook nog de mooiste Italiaanse treinroutes met je. Verder geef ik je een lekker lijstje nieuwe restaurants en heb ik weer een fijne bucketlist-tip voor je.
Opgelet, goed nieuws! Als je nu een jaarabonnement afsluit ben je niet alleen een van de laatste die slechts €35,- per jaar betaalt (na maart gaat de prijs omhoog). En je krijgt ook gratis mijn Airbnb ebook cadeau!
Abonneer je nu om alles te zien. Anders tot de volgende!