Hotels in Parijs en de meest bijzondere events om een tripje voor te plannen
+ niet-spullen-cadeautips en een cityguide voor Porto
Hi! Ik ben Irene de Bruijne en ik ben culinair-, cultuur- en reisjournalist. Om de week deel ik in deze nieuwsbrief mijn beste tips en favoriete adressen. Een groot deel krijg je gratis. Als je betaald lid wordt, krijg je nóg meer. Zoals deze week onder andere een bucketlist hotel in Argentinië, nog meer (ook budgetproof!) hotels in Parijs en een cityguide voor Porto, inclusief Google Maps.
Drie onvergetelijke Airbnb-ervaringen
Airbnb is voor mij veel meer dan alleen een plek om te slapen; het zijn kleine ontdekkingsreizen op zichzelf. Van een filmset-achtige boerderij op Sicilië tot een onverwachte oase in Mexico, en een verrassende, geïmproviseerde droomplek in Frankrijk – dit zijn de plekken die nog steeds in m’n hoofd rondspoken.
Sicilië: een mediterrane droom
Het begon met een hobbelig zandpad dat leek te eindigen in het niets. Maar daar, verscholen tussen citrusbomen en olijfgaarden, doemde een piepkleine boerderij op. Denk aan verweerde luiken, zonnebloemen die net iets te groot zijn, en een terras dat direct uit een scene van Mama Mia had kunnen komen. En ja, ik weet dat die film zich in Griekenland afspeelt. Het voelde alsof de tijd daar trager tikte en ik wilde eigenlijk nooit meer weg.
Mérida: een oase achter gesloten deuren
Na een paar helse dagen van buikgriep en ellende was alles wat we wilden een rustige plek met een zwembad. De Airbnb in Mérida, Mexico, leek eerst een gok. De straat was grauw en de wijk voelde op het eerste gezicht niet bepaald uitnodigend. Maar zodra de deur openging, stonden we in een binnenplaats vol tropische planten, een zwembad dat eruitzag als een designstuk, en een interieur dat zo in een tijdschrift had gepast. Het voelde als een geheim dat alleen wij kenden. We hebben dagenlang niet veel meer gedaan dan in het water dobberen en lezen – precies wat we nodig hadden.
Frankrijk: improviseren op z’n best
Niet elke Airbnb-ervaring is gepland. Tijdens een roadtrip door Zuid-Frankrijk belandden we op een plek die we letterlijk de avond ervoor hadden geboekt. Het was een oude schuur, liefdevol omgetoverd tot een stijlvolle loft. Denk aan hoge plafonds met houten balken en een rustieke inrichting, maar dan niet zo een die een beetje ongezellig of smoezelig aandoet.
De keuken was volledig uitgerust, maar eerlijk gezegd hebben we vooral genoten van het de lokale markt in het dorp verderop én van de flessen wijn die de gastvrije eigenaren voor ons hadden klaargezet. Deze onverwachte overnachting werd een hoogtepunt van onze reis. Soms ontdek je plekken waar je meteen wilt blijven, en dit was er zo een.
Drie plekken, drie compleet verschillende ervaringen. Maar één ding hebben ze gemeen: ze herinneren me eraan waarom ik Airbnb blijf gebruiken. Je weet nooit precies wat je krijgt – en dat is misschien wel het leukste eraan.
Maar dan moet je wel weten hoe je het platform helemaal uitspeelt. Mijn Airbnb ebook komt bijna uit. Ik vertel je precies hoe je slim gebruik maakt van de filters en zo zelf de beste adresjes vind. En als je alsnog niet graag speurt, krijg je ook mijn lijst met 100 van de mooiste adressen wereldwijd (ook die uit de verhalen hierboven).
4x apero in Amsterdam
Apero, aperitivo of gewoon old school borrelen. Zet mij neer aan een bar met een goed glas wijn of een negroni en een goede snackkaart en ik ben een gelukkig mens. Ik tip je 4 adressen in Amsterdam.
Massalia - Hiske Versprille noemde het afgelopen week niet voor niets hét adres voor apero in Amsterdam.
R. de Rosa - Denk: eetcafé in de buurt, maar dan met écht goed eten en een sfeer die nét wat gezelliger is.
Café Cenc - Dit is zo’n plek waar je begint aan de bar met een goed glas wijn en wat snacks, om vervolgens de hele avond te blijven hangen. En terecht, want de menukaart is hier top.
Café Schiller - Niks mis met een goede bitterbal op z’n tijd, als je het mij vraagt dan. Café Schiller is zo’n adres dat lijkt op een tourist trap, maar eigenlijk gewoon terecht een klassieker is. Denk: klassieke snacks, maar dan wel gewoon steengoed én een echt goede wijnkaart.
8x niet-spullen-cadeaus
Begrijp me niet verkeerd, I love mooie spullen. En ik zeg dit ook ómdat ik al zoveel spullen heb. Maar dit jaar vraag ik voor kerst alleen cadeaus die op gaan of niet materieel zijn (dus denk aan een leuke ervaring of een uitje).
Een abonnement op een nieuwsbrief - Het hele jaar door inspiratie in je inbox? Yes, please. Je kunt je natuurlijk abonneren op deze nieuwsbrief (vind ik leuk!). Maar andere tips zijn ook: de nieuwsbrief van Mara Grimm, Snackspert, Vanja van der Leeden, Havermelkelite of ga voor Paris By Mouth (de allerbeste Parijs-tips als je het mij vraagt) of voor de nieuwsbrief van Monica Mendal.
Een Cineville abo - Voor de filmliefhebber die geen genoeg krijgt van arthousepareltjes en blockbusters. Perfect voor een koude, regenachtige avond.
Een museumjaarkaart - Geen excuses meer om niet die ene tentoonstelling te zien. Ik vind dit een heeeel goed cadeau.
Een lekkere handzeep (of geurkaars) - Kijk die handzeep (of geurkaars) gaat uiteindelijk op, maar tot die tijd heb je dan toch een gezellige flesje op het aanrecht staan. En ik vind (dure) handzeep ook echt zoiets dat je niet snel voor jezelf koopt; een topcadeau dus. Qua geuren is het natuurlijk heel persoonlijk. Maar als je net als ik een beetje klaar bent met Objets de Amsterdam van Marie Stella Maris, ga je voor Voyage Vétiver. Of ga voor Bergamot & Hinoki van Salt & Stone. En mijn geurkaars-obsessie: Heirloom Tomato van Flamingo Estate.
Lekkere thee - Vind ik ook een heel goed cadeau. Een beetje de fancy upgrade van de pickwick theedoos die je vroeger van je oma kreeg.
Goede olijfolie of sojasaus van Tomasu - Koop je misschien ook minder snel voor jezelf en dus een fijn cadeau.
Een etentje - Het allerleukst is natuurlijk samen iets doen. Dus een etentje vind ik een heel goed idee. Mijn zusje en ik geven elkaar al jaren een citytrip.
Een workshop - Of ga voor een workshop. De chili workshop van mijn vriendin Sophie Fleur van Spice First vind ik te gek. Of ga bijvoorbeeld op keramiekles bij Maartje.
De mooiste plekken van Noord-India
India: eng en vies? Hm, misschien een beetje – ik ga het niet ontkennen. Maar laat je niet alleen afschrikken door de vooroordelen. India is namelijk ook adembenemend mooi en ontzettend bijzonder. En je hebt er de allermooiste hotels en hele bijzondere plekken die je echt nergens anders op de wereld zo ziet. Ik schreef er over in de nieuwste JAN Living. En als dat verhaal en de adressen je niet overtuigen, dan zeker de prachtige foto’s van Emma Peijnenburg wel.
7x slapen in Parijs (ook budgetproof)
De meest gestelde vraag in mijn inbox? Waar moet ik slapen in Parijs? Heel eerlijk: als ik een gouden tip had voor een Ratatouille-achtig appartement met uitzicht op de Eiffeltoren (maar dan zonder de ratten) én voor een prikkie, dan zou ik die direct met je delen. Helaas heb ik (nog) niet dé verborgen parel gevonden.
Ik slaap eigenlijk elke keer weer ergens anders, maar inmiddels heb ik wél een lijstje verzameld met fijne plekken om te overnachten in mijn favoriete stad.
Hotel Sookie - Oké, het is hier helaas niet meer zo goedkoop als een paar jaar geleden. Maar dit blijft wat mij betreft een van de fijnste hotels in de stad. De kamers zijn prettig, maar het is vooral de locatie die het ‘m doet. Op loopafstand van Merci (altijd mijn eerste stop tijdens een tripje Parijs), vlak bij Aux Deux Amis, waar ik steevast om 12 uur aan de steak tartaar zit, én recht tegenover Marie Celeste, perfect voor een cocktailtje voor het slapengaan.
Wil je nog meer tips? Achter de paywall gaan we nog even door met hotels in Parijs (ja ook budgetproof(-ish). En ik geef je mijn ultieme kalender voor bijzondere events waar je volgend jaar een tripje omheen wil plannen (van een bijzondere traditie in Oostenrijk tot een soort Dias de los Muertos in Japan). Verder krijg je mijn gids (+ Google Maps) van Porto en heb ik weer een lekker bucketlist adres voor je.
Opgelet, goed nieuws! Als je nu een jaarabonnement afsluit ben je niet alleen een van de laatste die slechts €35,- per jaar betaalt (in 2025 gaat de prijs sowieso omhoog). Maar je krijgt ook gratis mijn Airbnb ebook cadeau!
Abonneer je nu om alles te zien. Anders tot de volgende!